Μικροί μαθητές μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών

Τη ζωή τους κορώνα γράμματα παίζουν καθημερινά μαθητές στο νησί της Λέσβου για να μεταφερθούν από το χωριό τους στο σχολείο.Τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ ,που μετέφεραν οκτακόσια παιδιά με ασφάλεια έξω από την πόρτα του εκπαιδευτικού ιδρύματος,ανεστάλησαν αφού οι οδηγοί έχουν να δουν το χρώμα τους χρήματος από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σχολική χρονιά.
Οι γονείς κρούουν το κώδωνα του κινδύνου πριν είναι πολύ αργά,καθώς όπως υποστηρίζουν, οι περισσότεροι μαθητές μεταφέρονται στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων στο σχολείο.Οι αποστάσεις στο συγκεκριμένο νησί είναι μεγάλες και τα παιδιά,αν δεν βρουν άλλο τρόπο,ανεβαίνουν μέχρι και τρία άτομα σε ένα μηχανάκι,ενώ κάποια άλλα στριμώχνονται στις καρότσες των αγροτικών δέκα-δώδεκα μαζί με όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Της Μαρίας Αχουλιά
Οι γονείς όπως λένε, απευθύνθηκαν στην περιφέρεια Βορειονατολικού Αιγαίου για να λάβουν την απάντηση οτι το θέμα έχει φτάσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πριν από λίγες ημέρες έστειλαν επιστολή και στο Υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζοντας οτι το θέμα θα διευθετηθεί.Μάλιστα στην συγκεκριμένη επιστολή οι γονείς έγραφαν:

"Κάθε φορά που δεν μεταφέρονται οι μαθητές με τα λεωφορεία θέτουν ακόμα και την ζωή τους σε κίνδυνο . Αναγκάζονται να προσέλθουν στο σχολείο είτε με μηχανάκια στα οποία ανεβαίνουν μέχρι και τρία παιδιά , είτε σε καρότσες αγροτικών . Έχουν καταμετρηθεί μέχρι και δώδεκα παιδιά πάνω σε καρότσα αγροτικού. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν καθημερινά είναι μεγάλες, κάτω από δυσμενείς συνθήκες αφού οι δρόμοι είναι επαρχιακοί ,σε κακή κατάσταση και με γκρεμούς. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα η προσέλευση τους στο σχολείο γίνεται ακόμα πιο δύσκολη έως και αδύνατη.
Επίσης στο νησί μας έχουν παρουσιαστεί κρούσματα απόπειρας αρπαγής παιδιών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να βγαίνουν τα παιδιά μας στο δρόμο και να μπαίνουν σε αυτοκίνητα αγνώστων για να προσέλθουν στο σχολείο.
Σας θέτουμε λοιπόν το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα;"

Το Leaks.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου.Ο κ.Χρήστος Παράσχου μας είπε:
"Εξυπηρετούμε περίπου 800-900 παιδιά τη μέρα σε όλο το νησί.Φτάσαμε στο σημείο να διακόψουμε τα δρομολόγια γιατί δεν έχουμε πια λεφτά να βάλουμε πετρέλαιο.Έχουμε να πάρουμε λεφτά από το Σεπτέμβριο.Κανείς δεν μας βάζει βερεσέ .Γνωρίζεται ότι θέλουμε την ημέρα 2.000 ευρώ μόνο για το πετρέλαιο;Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς, οι οικογένειές μας δεν έχουν να φάνε.Έχουμε γονατίσει οικονομικά.Η περιφέρεια μας λέει ότι το θέμα έχει φύγει από εκείνους και είναι πια υπόθεση της κεντρικής εξουσίας. Τί να κάνουμε;Πείτε μας;Πώς θα ζήσουμε;"

Και ενώ γίνονται όλα αυτά ,όσα παιδιά δεν μπορούν να τα πάνε οι γονείς τους στο σχολείο αναγκάζονται να παίζουν καθημερινά με τη φωτιά. Η δωρεάν παιδεία για κάποια παιδιά φαίνεται ότι είναι πολυτέλεια.Ο αγώνας για τη μάθηση περνάει απο παγωμένες καρότσες αυτοκινήτων !
Τα συμπεράσματα δικά σας....

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που έστειλαν οι γονείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης:

Καλλονή,26/02/2013
Αριθ.Πρωτ.: 4
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Προς:
Γυμνασίου Καλλονής Υπουργείο Ανάπτυξης
81107 Καλλονή Λέσβου

Θέμα << Μη μεταφορά μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία στην Περιφέρεια της Λέσβου>>

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το σοβαρότατο πρόβλημα που υφίσταται η περιφέρεια μας στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία .

Από την Δευτέρα 25/02/2013 δεν πραγματοποιείτε η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο των λεωφορείων ενημερωθήκαμε ότι η περιφέρεια μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί ακόμα στην εκταμίευση των χρημάτων από την προηγούμενη κατανομή με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων να αδυνατούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια. .

Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αυτά έχουν σταλεί στην περιφέρεια μας εδώ και μήνες όμως κάθε προσπάθεια εκ μέρος των ιδιοκτητών των λεωφορείων καθώς και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να δοθούν στους δικαιούχους ήταν άκαρπες. Απ' ότι γνωρίζουμε είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει προβεί στην εκταμίευση των χρημάτων. Σε κάθε επαφή που είχαμε με τους αρμόδιους εισπράτταμε υποσχέσεις και δικαιολογίες. Ακόμα και σήμερα μετά από πίεση δεν δεσμεύονται να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Κάθε φορά που δεν μεταφέρονται οι μαθητές με τα λεωφορεία θέτουν ακόμα και την ζωή τους σε κίνδυνο . Αναγκάζονται να προσέλθουν στο σχολείο είτε με μηχανάκια στα οποία ανεβαίνουν μέχρι και τρία παιδιά , είτε σε καρότσες αγροτικών . Έχουν καταμετρηθεί μέχρι και δώδεκα παιδιά πάνω σε καρότσα αγροτικού. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν καθημερινά είναι μεγάλες, κάτω από δυσμενείς συνθήκες αφού οι δρόμοι είναι επαρχιακοί ,σε κακή κατάσταση και με γκρεμούς. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα η προσέλευση τους στο σχολείο να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη έως και αδύνατη.
Επίσης στο νησί μας έχουν παρουσιαστεί κρούσματα απόπειρας αρπαγής παιδιών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να βγαίνουν τα παιδιά μας στο δρόμο και να μπαίνουν σε αυτοκίνητα αγνώστων για να προσέλθουν στο σχολείο

Σας θέτουμε λοιπόν το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα;

Επειδή η περιφέρεια του νομού Λέσβου συνεχίζει να αδιαφορεί παντελώς για την ασφάλεια των παιδιών μας και αρνείται να δώσει τα χρήματα από την παλιά κατανομή προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και ψέματα σας παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος πριν θρηνήσουμε κάποιο παιδί.

Με εκτίμηση                                                                           

                             Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας

                            Λ. Ρουμελιώτη                                                                     Α. Κακκάρου


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/2013/03/blog-post_4830.html#ixzz2MwmAiEcG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.