Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ’χει βάλει» με τον εαυτό του;

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα φαινόμενα μιας αντιφατικής πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ από τη μια μεριά αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενός ρεαλιστικού πολιτικού ανοίγματος (βλέπε Τσίπρας στο Τέξας, αρθογραφία Σταθάκη, οικονομικές συνεντεύξεις Δραγασάκη κλπ.), χωρίς εύκολη λαϊκιστική δημαγωγία, από την άλλη μεριά ακολουθεί μια απομονωτική τακτική, με άστοχες και αστόχαστες πρακτικές αλλά και τοποθετήσεις προς πάσαν κατεύθυνση, που «κουμπώνουν» ένα τμήμα της κοινωνίας απέναντί του.


Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι «κινηματικές» λ.χ. πρακτικές χωρίς ευρύτερες κοινωνικές προϋποθέσεις (καθηγητές, φθινόπωρο, δηλώσεις Τσίπρα στα σχολεία, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή). Πρόταση π.χ. μομφής κατά της κυβέρνησης, που «έσβησε» (έστω προσωρινά) τις αναταράξεις στις Κ.Ο. της συμπολίτευσης και απομονώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αστοχίες στην αντιμετώπιση της τροπολογίας Γεωργιάδη για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, που τελικά εκτέθηκε πολιτικά και κοινωνικά, πέραν της απαράδεκτης κοινοβουλευτικής εικόνας που είχε. Εάν προσθέσουμε και την εξεταστική για τα «υποβρύχια» όπου επιχειρείται, άστοχοι εκ του αποτελέσματος διορθωτικοί χειρισμοί του Βενιζέλου να ποινικοποιηθούν, ενώ οι ευθύνες του εξαντλούνται σε αυταπόδεικτες πολιτικές...


Ετσι καταγράφεται σχεδόν όλο το παζλ των αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Λέμε σχεδόν, γιατί μια άλλη «κατηγορία» στρεβλωτικών αντιλήψεων είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του Χαντζόπουλου, του Τατσόπουλου, κλπ.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παράλληλα μ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα και αποδέκτης κακόπιστων κριτικών, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας (κατηγορία για... υποκίνηση αποστασίας, διαπλοκή του σταθμού «στο Κόκκινο» κλπ.)
Οι διαφορετικές πολιτικές θέσεις και η σκληρή εκατέρωθεν κριτική είναι όμως άλλο πράγμα και άλλο η «δίκη προθέσεων» ο τρόπος, το ήθος και το ύφος της αντιπαράθεσης. Στην πολιτική ουδείς έχει εκ των προτέρων «ραντεβού» με την κυβέρνηση και δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται έτσι...


Τέλος... απίθανη και διασκεδαστική, από κάθε άποψη, είναι η προσπάθεια «ακύρωσης» της κριτικής στάσης της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση. Ως μέθοδος κυρίως πολιτικής αντίληψης, παρ' ότι, όντως, οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν τεράστιες παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες ρεαλισμού που καταβάλλουν ηγετικά στελέχη του... Ομως ένα κόμμα που διεκδικεί να είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να λειτουργεί με τη «στολή» που φορούσε, όταν ήταν στο 4,5%. 
Σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο «λογαριασμός» έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις...
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.