Το στρες είναι μεταδοτικό και μπορούμε εύκολα να το «κολλήσουμε»

Το στρες είναι μεταδοτικό και μπορούμε εύκολα να το «κολλήσουμε» ακόμα και από ξένους, αναφέρει ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις (SLU), στο Μισούρι.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Frontiers in Behavioral Neuroscience», πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να διαπιστώσουν εάν το στρες μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, με ποιες βιολογικές διεργασίες και με ποια ένταση.

Έτσι, επιστράτευσαν μία ομάδα εθελοντών και ζήτησαν με τη σειρά από κάθε μέλος της να δώσει μία ομιλία ή να επιλύσει νοερώς και ηχηρά ένα μαθηματικό πρόβλημα, την ώρα που οι υπόλοιποι τον παρακολουθούσαν.

Τόσο κατά την επιλογή, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας ή της επίλυσης, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα σιέλου από τους εθελοντές και τον ομιλητή, για να μετρήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με αυτό.

Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο έντονο στρες ένιωθε ο ομιλητής, τόσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης και των σιελικών ενζύμων στους ακροατές του - και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το φύλο.

Το στρες μπορεί να μεταδοθεί από τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση, ακόμα και από τη μυρωδιά του σώματος, λένε

«Αποδείξαμε ότι το στρες μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ αγνώστων και ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος κάτι συγκεκριμένο για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του στρες στον οργανισμό του: όταν παρακολουθεί κάποιον με έντονο στρες μπορεί κάλλιστα να το νιώσει και ο ίδιος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόνι Μπιουκάναν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του SLU.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.