Σάλος με τη βίλα του Ολλανδού βασιλιά στο Κρανίδι

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της εκχώρησης δημόσιας παραλίας στην περιοχή «Δορούφι» με ΚΥΑ προς όφελος ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού βασιλιά. Λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας επικαλούνται δύο υπουργεία, για την έγκριση εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στο Κρανίδι και τη λήψη «μέτρων θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες τοπικών παραγόντων, γίνονται διάφορες εργασίες κατά παρέκκλιση των νόμων σε ακίνητο το οποίο ανήκει στον Βίλεμ Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της Ολλανδίας.

O βασιλιάς της Ολλανδίας με τη σύζυγό του Μάξιμα βρέθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή το 2010 στον γάμο του «γαλαζοαίματου» Νικόλαου και της Τατιάνας στις Σπέτσες. Μόλις επέστρεψαν στην Ολλανδία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ενός εξοχικού εκεί, με την έρευνά τους να καταλήγει σύντομα στη βίλα στο Δορούφι, την οποία είχε βγάλει στο σφυρί ο διάσημος εκκεντρικός Γερμανός φωτογράφος Μάνφρεντ Ρίκερ αντί 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίστηκε τιμή ευκαιρίας. Η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, δεν υπήρξε το παραμικρό παζάρεμα από την πλευρά των αγοραστών.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνει ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, εγκρίθηκε, για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή «Δορούφι» της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας και σε τμήμα όμορου ακινήτου αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης σε αυτά.
Ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης- Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές εργασίες στην ανωτέρω περιοχή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει πως στην ΚΥΑ ορίζεται ρητά ότι αυτή επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα.
Ο κ. Κικίλιας ενημερώνει τους βουλευτές ότι ο αρχιτέκτονας- μηχανικός της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα είχε αποστείλει στο αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου βεβαίωση έναρξης οικοδομικών εργασιών, επισυνάπτοντας τα σχετικά σχέδια μελέτης που είχαν πρωτοκολληθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ερμιονίδας. Επίσης, κάνει γνωστό ότι μέχρι τις 26/6/2014 το ΑΤ Κρανιδίου δεν έγινε αποδέκτης οιασδήποτε καταγγελίας που να αφορά εκτέλεση αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρει ότι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγινε για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και τονίζει ότι ο ν. 4178/2013 καθώς και η προβλεπόμενη από αυτόν ΚΥΑ καθορίζουν το ειδικό νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου υλοποιούνται έργα που αποσκοπούν στη λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης για το αναφερόμενο ακίνητο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή άλλης ειδικής διάταξης.
Βολές από το ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή μετά από την καταγγελία δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε παράνομη εκχώρηση δημόσιας παραλίας στην περιοχή «Δορούφι» με Κοινή Υπουργική Απόφαση προς όφελος ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού βασιλιά, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Βίλεμ Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της Ολλανδίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη, αναφέρονται στην 924 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2014 εγκρίνοντας την αδειοδότηση «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη» εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας και λιμενικών εγκαταστάσεων.
Μάλιστα, οι βουλευτές κάνουν λόγο και για έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις εργασίες στον αιγιαλό, την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης και την εγκατάσταση πινακίδων, οι οποίες απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.
Επίσης, γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία στήθηκε σε μία νύχτα ιδιωτικό λιμάνι με κατάληψη και αποκλεισμό της δημόσιας παραλίας κάτω από την ιδιωτικής έκτασης πέντε στρεμμάτων περιοχή που περιβάλλει τη βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.
Οι βουλευτές χαρακτήριζαν αντισυνταγματική την ΚΥΑ που μετέτρεψε σε ιδιωτικό, τον δημόσιο χώρο της παραλίας, αν και το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι πρεσβεία ή προξενείο χώρας, δηλαδή, ξένο, από την άποψη της κυριαρχίας, έδαφος για το οποίο προβλέπονται πλήρη μέτρα προστασίας, αλλά ιδιωτική βίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.