Δεν θα ταριχευθεί ο Τσάβες

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλα να μην διατηρηθεί με τη μέθοδο της ταρίχευσης η σορός του Ούγκο Τσάβες αποκάλυψε ο υπουργός Πληροφοριών. 

Ο Ερνέστο Βιλέγκας μέσω twitter, δικαιολόγησε την εγκατάλειψη της αρχικής απόφασης, καθώς το σώμα του νεκρού Τσάβες θα έπρεπε να μεταφερθεί στη Ρωσία για τουλάχιστον επτά μήνες για να ολοκληρωθεί η ταρίχευση.



Την ταρίχευση της σορού του Τσάβες- στα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για άλλους επαναστάτες ηγέτες όπως ο Λένιν, ο Μάο και ο Χο Τσι Μινχ- είχε προαναγγείλει ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολας Μαδούρο λίγες ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του προέδρου της Βενεζουέλας.

Ύστατος φόρος τιμής

Νωρίτερα, η σορός του Ούγκο Τσάβες που είχε εκτεθεί για προσκύνημα σε παρεκκλήσι από τις 6 Μαρτίου μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή, ενώπιον χιλιάδων Βενεζουελάνων που ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, σε ένα στρατώνα ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Μετά από εννέα μέρες και εννέα νύχτες κατά τη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από την Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Κομαντάντε», για τελευταία φορά ένα «κόκκινο πλήθος» μαζεύτηκε και πάλι εκεί για να τον συνοδεύσει.

Η πομπή, που διάνυσε πορεία αρκετών χιλιομέτρων στους δρόμους της πρωτεύουσας, ξεκίνησε μετά από μια σύντομη τελετή με προσευχές, ομιλίες συγγενών και αξιωματούχων και απόδοση στρατιωτικών τιμών στην στρατιωτική ακαδημία όπου η σορός είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Ο προσωρινός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέγιο, το νούμερο δύο στην σημερινή ιεραρχία της εξουσίας, ήταν επικεφαλής της πορείας.

Από την αυγή της Παρασκευής, χιλιάδες άνθρωποι που φορούσαν μπλουζάκια με την εικόνα του πρώην Προέδρου ή κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας, είχαν λάβει θέσεις σε πολλά σημεία διέλευσης της πομπής.

Ο στρατώνας όπου θα τοποθετηθεί η σορός του βρίσκεται σε μια περιοχή-προπύργιο του Τσάβες το «στρατόπεδο του βουνού» που αποτελούσε το επιτελείο του Τσάβες όταν απέτυχε στην προσπάθειά του να ανατρέψει με τα όπλα το 1992 τον Πρόεδρο Κάρλος Άντρες Πέρες. Η τοποθεσία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, τη γειτονιά της 23ης Ιανουαρίου.

Το αποικιακού στιλ κτίριο, που έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό μουσείο, θα στεγάσει πλέον το σώμα του Τσάβες μέχρι την έκδοση απόφασης για πιθανή μεταφορά του στο εθνικό Πάνθεον.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία της να τοποθετηθεί η σορός του δίπλα σε εκείνη του εθνικού ήρωα και «απελευθερωτή» Σιμόν Μπολίβαρ. Από τότε όμως έχει αποκαλύψει ότι θα είναι «δύσκολο» να ταριχευτεί το σώμα του Προέδρου, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, και ανέβαλε την Τρίτη την υποβολή στην Εθνοσυνέλευση μιας τροποποίησης του Συντάγματος για τη μεταφορά της σορού του δίπλα σε εκείνη του Μπολίβαρ.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.